Мирослав Боршош, зам.-кмет на София: Управляващите превръщат здравната криза в образователна

Максимум 1,5% от учителите в София са карантинирани – нищо не налага затварянето

Мирослав Боршош
Мирослав Боршош Източник: Zonanews

Не е вярно, че работата на училищата застрашава здравната система на страната. Напротив – една здравна криза се пренася и се превръща в образователна. Това заяви пред NOVA заместник-кметът на София по образование, култура и спорт Мирослав Боршош.

 

Той посочи, че липсва обективна статистика за броя заразени ученици, липсват тестове. Боршош посочи, че с новите противоепидемични мерки 150 000 деца в София са били лишени от образование.

 

"Можем да изваждаме децата от училище, ако са застрашени, а те не са", заяви той. По думите му, едва 200 от столичните учители са карантинирани. Карантинираните паралелки в начален курс са 4%, а в прогимназиалин - 7 на сто и нищо не налага в момента затварянето на училища.

 

Максимум 1,5% от учителите в София са карантинирани – нищо не налага затварянето ѝ. Липсва какъвто и да е разговор какво да се случи с образователната система, обикновено ползваме ЕС за пример, когато имаме изгода. Не е вярно, че работата на училищата застрашава в момента здравната система, добави той.

 

Проблемът е, че никой с никого не си говори. Събуждаме се и си говорим като в казарма, коментира още Боршош.

 

"Основно правило е да се затварят последни училищата, защото последствията от тази пандемия ще отминат, но ще остане едно необразовано поколение", посочи столичният зам. кмет. Той призова децата да бъдат върнати в училище с тестове-близалки по т.нар. пулметод.

 

Според него липсва какъвто и да е било разговор какво да се случва с образователната система. Столична община ще започне този голям разговор, заяви Боршош. От думите му стана ясно, че в понеделник ще бъде свикана среща с директори и лекари, за да се обсъди възможността за връщане на децата в училище.  


Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени