Митрополит Киприан: БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква

Митрополитите възлагат на канонично-правната комисия да проучи уставите за функциониране на подворията ни в София и в Москва

Руската църква в София
Руската църква в София Източник: Zonanews

Светият синод подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София и изпращането на писмо до руския патриарх Кирил. Това заяви митрополит Киприан след заседание на Светия Синод.

 

От българския църковен орган очакват храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от правомощията на Българската патриаршия. Митрополитите възлагат на канонично-правната комисия да проучи уставите за функциониране на подворията ни в София и в Москва. Против горното решение с особено мнение гласува Видинският митрополит Даниил.

 

Припомняме, преди седмица патриарх Неофит назначи двама свещеници в руската църква, но храмът не е отворен. Ключът е в руския посланик в София Елеонора Митрофанова.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени