МОН: В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на „Аз съм българче“

Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл

Министерство на образованието и науката (МОН)
Министерство на образованието и науката (МОН) Източник: Zonanews

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища. 

 

Стихотворението "Аз съм българче" се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата.

 

Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират "Аз съм българче" още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата.

 

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението "Аз съм българче". Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

 

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени