Москва назначи нов предстоятел на Руската църква в София

Той е бил клирк на Виенската и Австрийската епархия

Руска църква в София
Руска църква в София Източник: Zonanews

Светият синод на Руската православна църква е назначил нов предстоятел на Руската църква в София. Това е протойерей Владимир Тишчук, който е бил клир на Виенската и Австрийската епархия. Това съобщи ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия, който отговаря за отношенията между църквата и обществото и медиите - Владимир Легоида, предаде руската държавна поропагандистка агенция ТАСС. 

 

Той подчертава че назначението е след експулсирането на предишния предстоятел на подворието на Руската православна църква в София, без да каже истинската причина - шпионаж, извършван от трима уж "клирици" в Руската църква в София. 

 

Вместо това, Легойда заявява, че след дискусията синодалният отдел на Руската патриаршия (която е на практика "слугиня на държавата", както много точно я описва американският историк Ричард Пайпс в класическото си произведение "Русия при стария режим") е изразил "категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти при експулсирането от страната на представители на Руската православна църква под измислен предлог".

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени