На 22 години Невена стана наставник на ученици от своята гимназия

22-годишната девойка започва практиката си в голяма търговска компания още като ученичка в паралелка "Търговия" с дуално обучение

 Невена Терзиева
Невена Терзиева Източник: Пресцентър на МОН

Възпитаничката на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) Невена Терзиева става ръководител на отдел в голяма търговска верига и наставник на ученици в дуално обучение на гимназията, която е завършила.

 

22-годишната девойка започва практиката си в компанията още като ученичка в паралелка "Търговия" с дуално обучение. В 11-и клас е на работа два дни в седмицата, а като зрелостничка – три. "Още от самото начало се сработих много добре с екипа. Наблюдаваха ме и оцениха моите умения", казва Невена.

 

Остава да работи във фирмата и сега е ръководител на отдел "Плодове и зеленчуци". Освен това я определят и за наставник на Ева и Христо, които също учат в НФСБ, паралелка "Търговия". Невена се надява те също да останат в компанията. 

 

За Ева и Христо ползите от дуалното обучение са в това, че получават трудов стаж още като ученици и трупат опит в реална работна среда.

 

Данните на търговската верига показват, че 20 % от учениците, работили при тях, остават за постоянно, а от ръководството на гимназията съветват повече работодатели да се възползват от дуалното обучение.


В НФСГ има пет паралелки с дуално обучение с участието на 7 фирми. Предвижат те да бъдат увеличени. Гимназията е получила средства за наставници, работно облекло, техника и пробно стажуване по проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Борисов от Рупите: Никакви срещи с ПП-ДБ повече! Фалшифицират документи, всичко се праща на Лена за одобрение (ВИДЕО)

Добре, че Денков не стана министър на образованието. Защото един преподавател, академик, университетски преподавател да поощрява да се чупят бутилки, подчерта лидерът на ГЕРБ

Последни новини

Най-четени