На 93 години почина от коронавирус Димитър Атанасов – дългогодишен настоятел на Българската екзархия в Цариград

Атанасов има основна заслуга за запазването на българските имоти в Истанбул

Почина Димитър Атанасов
Почина Димитър Атанасов Източник: Zonanews

В истанбулска болница, след тежко боледуване от коронавирус, на 3 май ни напусна Димитър Михайлов Атанасов – дългогодишен настоятел на Българската екзархия в Цариград, съобщават от dveri.bg. Роден е край Босфора на 8 ноември 1928 г. Родителите му Михаил и Благородна са изселници от костурското село Прекопана (днес Перикопи в Гърция). Семейството му напуска Прекопана през август 1903 г., защото селото е изгорено от турците поради активното участие на населението в Илинденското въстание.

 

Димитър Атанасов завършва българското училище в Цариград. Продължава образованието си в Австрия. Създава семейство с австрийката Доротея. Със съпругата си са общували предимно на немски език. Бил е представител на германски фирми за продажба на автомобили. Постиженията му са допринесли за висок авторитет след българската и турската общност. Атанасов има основна заслуга за запазването на българските имоти в Истанбул.

 

Няколко десетилетия Димитър Атанасов е член на настоятелството на българската общност, която отново носи названието "Българска екзархия". Също така той е поддържал отлични отношения с Вселенската патриаршия. Известно е и доброто му приятелство със Светейшия патр. Вартоломей, който го удостоява с почетната титла "архонт".

 

Благодарение на Димитър Атанасов и на председателя на Екзархийското настоятелство Васил Лязе, България успя да си върне част от най-важните си екзархийски имоти в Истанбул. Награден е от президента Плевнелиев  с орден "Св. Кирил и Методий" – първа степен, за висок принос в църковната дейност сред българите в Трурция. Награден е и от Св. Синод на БПЦ с орден "Св. Климент Охридски" – първа степен.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени