На лицето на българската църква ще има "московска гримаса", убеден е Сергей Чапнин от Public Orthodoxy

Български свещеници смятат този избор за истинска катастрофа за българската църква, подчертава редакторът на сайта Public Orthodoxy

Патриарх Даниил
Патриарх Даниил Източник: БПЦ

Избирането на митрополит Даниил за български патриарх е било неочаквано за мнозина, а някои български свещеници смятат този избор за истинска катастрофа за българската църква и мислят за преминаване към Вселенската патриаршия, пише редакторът на сайта Public Orthodoxy Сергей Чапнин в коментар за руската служба на BBC. По думите му на лицето на Българската православна църква сега ще има "московска гримаса".

 

Както разказва Чапнин, от тримата кандидати, избрани от Синода на Българската църква преди седмица, фаворит е бил Врачанският митрополит Григорий, а най-слабата фигура е бил митрополит Даниил.

 

"Промосковската партия" обаче е успяла да се наложи да бъдат издигнати двама кандидати от тях – Ловчанския митрополит Гавриил и Видинския митрополит Даниил.

 

"Възможно е решаващият фактор за избора на Даниил да са били не толкова промосковските настроения на участниците в събора на Българската църква, а по-скоро техните исторически сложни отношения с гърците", предполага редакторът на Public Orthodoxy.

 

"Може би негативен фактор се оказа поканата на голяма и представителна делегация на Вселенската патриаршия, водена от патриарх Вартоломей, за интронизацията на новия български патриарх".

 

В същото време, припомня експертът, трябва да се има предвид, че в България от гледна точка на църковната администрация патриархът е управляващ архиерей на столичната митрополия и председател на Синода. Той няма онази абсолютна власт, която патриарх Кирил е концентрирал в ръцете си в Руската православна църква.

 

"В същото време от символична гледна точка патриарх Даниил е лицето на Българската православна църква. И сега върху това лице ще има московска гримаса", обобщава Чапнин.

Още от "Образование и религия"

Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор, ще положи усилия да работи заедно с архимандрита

Никанор обяви, че ще депозира оставка заради "диаметрално противоположни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени