На Светла събота се почитат починалите наскоро близки

По църковния календар се почита св. Йоан Кръстител.

Свещи, помен за починалите
Свещи, помен за починалите Източник: Zonanews

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. По църковния календар се почита св. Йоан Кръстител.

 

Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, е предшественик на Иисус Христос. Според Евангелието именно Йоан предсказва идването на месията (на Христа). Това обяснява и почитта, която му се отдава в Светлата седмица след Великден.

 

Първата седмица след Великден е наречена Светла, защото възкресението на Исус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци.

 

Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки. Жените не бива да перат и да шият, гласи народното поверие.

 

Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Иисус не повярвал на Христовото възкресение.

 

 

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени