На Светли понеделник: Литийно шествие с иконата на Богородица от Бачковския манастир

За да й се поклонят идват хора от цялата страна и от чужбина

Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир
Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир Източник: Бачковски манастир

По традиция, на втория ден от Великден в Бачковския манастир се провежда литийно шествие с иконата на Света Богородица.То стига до местността Клувията, където светинята е открита преди няколко века от две овчарчета, съобщава БНТ. Литийното шествие тръгна малко след 8 ч. и беше водено от игумена на манастира епископ Сионий. Тази година се допускаха да участват всички желаещи, но различното е, че заради пандемията, иконата не беше носена на платформа от много хора.

 

Държаха я само двама души, които се сменяха на определено разстояние. Венецът също се носеше отделно. Заради ситуацията на пандемия, събиранията са забранени и това е причината курбан в местността Клувията да няма. Вместо това всички събрани средства и хранителни продукти ще бъдат раздадени в помощ на социално слаби хора.

 

Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир
Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир Източник: Бачковски манастир

Иконата на Света Богородица е една от най-старите чудотворни, запазени в България. Вече повече от 25 години Люба Попова пристига от София в Бачково, за да изплете саморъчно венеца за украсата на чудотворната икона на Света Богородица. Жената вярва, че Божията майка лично е поискала това от нея. Чудотворната бачковска икона е открита в местността Клувията преди повече от 4 века от две овчарчета. Смята се, че светинята е била скрита в скалите от монасите, за да я запазят от набезите на османците. Шествието, което по традиция се организира на днешния ден според историци се счита за най-старата лития у нас.

 

С образа на Божията майка се свързват хиляди чудеса. За да й се поклонят идват хора от цялата страна и от чужбина. И тази година за 3-километровото литийното шествие беше изнесено копие на чудотворната икона, а оригиналът, който стриктно се пази от повреда, остана в църквата на манастира. Късно следобед иконата ще бъде върната в Бачковския манастир.

Още от "Образование и религия"

Честито Възкресение Христово!

Възкресението на Божия син е израз на основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени