На Въведение Богородично отбелязваме Деня на християнското семейство

Празникът е установен от Българската православна църква през 1929 г.

Въведение Богородично
Въведение Богородично Източник: Zonanews

На днешния ден, Въведение Богородично, отбелязваме Деня на християнското семейство. Празникът е установен от Българската православна църква през 1929 г., за да напомня на родителите, че трябва да бъдат добър пример за своите деца и да им предадат познания за православието. На днешния ден, Въведение Богородично, отбелязваме Деня на християнското семейство. Празникът е установен от Българската православна църква през 1929 г., за да напомня на родителите, че трябва да бъдат добър пример за своите деца и да им предадат познания за православието.

 

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

 

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство.

 

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени