Над 59 000 седмокласници на национално външно оценяване по български език и литература

Изпитът, който ще започне в 9.00 часа, ще се проведе в 1665 училища в 5431 зали

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

Очаква се 59 424 ученици да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас. Изпитът, който ще започне в 9.00 часа, ще се проведе в 1665 училища в 5431 зали. Седмокласниците ще работят върху 26 задачи.

 

Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

 

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Още от "Образование и религия"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени