Невежество: Венко Сабрутев от ПП поиска Скопие да ни върне костите на цар Самуил, които са в Гърция

Отдавна е казано, че ако не знаеш нещо, е по-добре да не говориш по темата, а най-добре е да прочетеш

Венко Сабрутев, ПП
Венко Сабрутев, ПП Източник: Zonanews

Шокирашо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев - поиска Скопие да ни върне костите на цар Самуил. "Северна Македония и наложеното ѝ вето за присъединяването и в Европейския съюз не е водеща тема за хората към настоящия момент.

 

Няма да вдигнем ветото, ако Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще изпълни ангажиментите си. Един такъв жест е връщането на костите на цар Самуил у нас. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев пред БНТ.

 

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България отдавна води преговори в гръцките власти за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се поставя като условие пред РС Македония връщането им в България в контекста на вдигане на ветото е необяснимо, освен ако Сабрутев не е объркал историята.

 

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата "Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието.

 

Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

 

Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България. Този въпрос бе многократно поставян пред Бойко Борисов по време на неговото управление, но българските историци и по-специално проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отказват да направят тази размяна.

 

Премиерът Кирил Петков поставил "задача" пред български историци да направят всичко възможно, да дадем на гърците, каквото искат, за да получим мощите на цар Самуил, "защото с този акт искал да остане в историята". Според депутата от ПП Венко Сабрутев актуалните теми за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата криза, а не Северна Македония.

 

Македония трябва да изпълни своите ангажименти и да направи жестове към България, с които да потвърди пред българския народ, че ще промени своята политика, подчерта Сабрутев. По думите му следва да се търси национален консенсус за Северна Македония и няма как да се очаква еднолично решение по темата.

 

Всяка една институция трябва да стъпи в своята роля, трябва да се говори с президента, правителството и да има национално съгласие сред хората, обясни Сабрутев. Той уточни, че парламентът е институцията, която може да вземе решение за Северна Македония. "Продължаваме промяната" предложили да се организира КСНС при президента, за да се чуят всички гледни точки по темата.

 

Нека службите ни кажат за какво става въпрос, имаме ли основания да вървим напред и дали трябва още малко да се поработи, каза Сабрутев. Той се надява президентът Румен Радев да свика КСНС.  Запитан дали има промяна в политиката за руския газ, Сабрутев заяви, че стъпка назад в това да се плати в рубли, е стъпка към изпълнение на едностранните искания на Русия.

 

България изпълнява своите ангажименти и ние не сме виновни за спирането на газа. Ако не направим реална диверсификация, рискуваме Русия да поиска едностранно още неща от нас, посочи депутатът от "Продължаваме промяната". Ние имаме една страна, която слага на колене друга страна, изтъкна Сабрутев и увери, че Европа е единна.

 

България трябва да гледа своя си интерес и двуполюсният модел Русия-САЩ да бъде зачеркнат. България не трябва да се поклони на Русия, а да следва своя собствен интерес, настоя депутатът. По отношение на антикризисните мерки на правителството, Сабрутев запита дали Комисия за защита на конкуренцията ще се самосезира за високите цени на горивата и на основните стоки. КЗК е ключов, за да няма спекулации и търговци, които печелят хиперпечалби на наш гръб, каза още Сабрутев.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени