Никулден е, именници са 195 хил. българи

Св. Николай Чудотворец е покровител на водите и подводния свят,, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите

Св. Николай Мирликийски
Св. Николай Мирликийски Източник: БНР
На 6 декември Православната църква почита свети Николай Мирликийски Чудотворец. В България имениците на Никулден са 195 хиляди души – 2/3 от тях са мъже  (по данни на НСИ от 2020 г.). Празнуват онези с имена Никола, Николай, Николина, Никол и техните производни.
 
Св. Николай Чудотворец е покровител на водите и подводния свят, пазител на дома и семейството, избавител на пленниците, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
 
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт. 
 
Според суеверията при приготвянето на рибата люспите не трябва да падат на земята. Ако все пак някоя падне, никой не трябва да я настъпва, защото ще го застигне лоша болест. Най-голямата люспа от рибата се прибира в кесията, за да е пълна през цялата година с пари.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени