Новаторство: "Как се пише?" подготвя зрелостниците в социалните мрежи

Под надслов "Животът няма "аУтокорект" платформата за грамотност пуска дигитално помагало в Threads

Под надслов "Животът няма "аУтокорект" "Как се пише?" започва публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало за зрелостници
Под надслов "Животът няма "аУтокорект" "Как се пише?" започва публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало за зрелостници Източник: Ideashub

Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванайсетокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, започва публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. Тo е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи – Threads, част от групата на Meta.

 

Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основателка на "Как се пише?", Доротея Николова, учителка по български език и литература, и агенция Huts Group, начело с творческите директори Иван Ланджев и Драгомир Дончев. Благодарение на енергията и креативността на екипа на Huts Group най-популярната през последните 12 години платформа за грамотност "Как се пише?" има профил в Threads.

 

Миналата година резултатът на матурите по БЕЛ за първи път слезе под 4,00. Ако тенденцията се запази, скоро средният успех ще стане наистина среден (3)
Миналата година резултатът на матурите по БЕЛ за първи път слезе под 4,00. Ако тенденцията се запази, скоро средният успех ще стане наистина среден (3) Източник: Ideashub

Там всекидневно публикува тестови въпроси, правила и примери в стил, близък до попкултурата, която вълнува повечето представители на поколението Z – хората, родени между 1996-а и 2010 година. За мнозинството от тях това е първото място онлайн, където общуват основно чрез писане, защото смятат Facebook за демоде, а Instagram не разчита толкова на текст в комуникацията.

 

Тревожна тенденция

 

Мотивацията на инициаторите е да помогнат да се преодолее непрекъснато падащото равнище на грамотност у младежите. Миналата година бе регистриран най-ниският среден успех, откакто има задължителни матури по български език и литература (БЕЛ). За пръв път резултатът слезе под 4,00, слабите оценки са почти 18% и ако тенденцията се запази, скоро средният успех ще стане наистина среден (3), обръщат внимание те.

 

Сайтът "Как се пише?" е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език. Проблемът е, че тези, които се нуждаят най-много от помощта му, не го посещават, освен в последния момент, когато вече е късно. Затова, щом поколението Z не отива при планината, планината ще отиде при него, обещават организаторите. Тийнейджърите, които така или иначе според възрастните непрекъснато "си цъкат на телефона" и "висят в социалните мрежи" вместо да учат, сега могат да използват точно социалните мрежи, за да се подготвят за финалните изпити.

 

Почти 18 на сто от зрелостниците са получили слаб (2) на матурата по български език и литература през 2023 г. Вътрешно проучване на кампанията установява, че е подобен и процентът на дванайсетокласниците, които не знаят правописа на думата
Почти 18 на сто от зрелостниците са получили слаб (2) на матурата по български език и литература през 2023 г. Вътрешно проучване на кампанията установява, че е подобен и процентът на дванайсетокласниците, които не знаят правописа на думата "абитуриент" Източник: Ideashub

"По-добре е там, където младежите прекарват голяма част от времето си, някой да им помага и да ги напътства", обяснява Павлина Върбанова. Тя допълва, че за да стане това, трябва езикът и темите да са близки на хората в ученическа и студентска възраст.

 

В същото време изниква фундаменталният въпрос как да говорим на един език, защото се забелязва все по-голяма разлика между сленга на тийнейджърите, професионалните жаргони, които често стъпват на английския език, и книжовната норма. Това е и един от проблемите, към който насочва надсловът на кампанията "Животът няма "аУтокорект".

 

От една страна, е напомняне, че знанията са важни и ако в мрежата има коригираща програма, която да ни посочва грешките, в истинския живот не е така. Така че, за да се справим с предизвикателствата на действителността, трябва да изградим у себе си сериозна основа от компетентности и умения. От друга страна, самата употреба сред млaдежите на "аУтокорект" е нерегламентирана от Официалния правописен речник, а на български език системно се образуват сложни съществителни с първа част "авто-" – съкратено от "автоматичен".

 

С анкетите, които се провеждат на платформата на "Как се пише?", се установяват и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика и правопис на родния език. 32 на сто от участвалите в допитването например не владеят правилата за употреба на бройната форма, а 71% не се справят с пунктуацията.

 

Седмици преди баловете все още имаме шанс да направим нещо, за да повишим успеха на зрелостниците, смятат от
Седмици преди баловете все още имаме шанс да направим нещо, за да повишим успеха на зрелостниците, смятат от "Как се пише?" и HutsGroup Източник: Ideashub

"Екипът зад кампанията се шегува, че тръгваме на Първия правописен поход, но амбицията ни е съвсем сериозна – в оставащото време до матурата да помогнем на зрелостниците да повишат средния успех и 2024-та да е годината, в която негативната тенденция да се пречупи", казва Иван Ланджев. Той е категоричен, че в тази безрадостна ситуация въпросът "Как се пише?" е вече не просто актуален, а неотложен.

 

Механизмът в помощ на ученици, учители и родители

 

"Цел на начинанието е да подкрепи работата в клас на учителите, като предостави допълнителен, да кажем, малко нестандартен ресурс за подготовка", пояснява Доротея Николова. По думите ѝ, той може да бъде използван както за извънкласна работа, така и за разнообразяване на упражненията в час по български.

 

До 17 май, когато ще се проведе матурата по БЕЛ, на страницата на "Как се пише?" в Threads – https://www.threads.net/@kaksepishe, всеки ден ще бъдат публикувани правила и въпроси по формата на ДЗИ. Съдържанието ще бъде съобразено с актуалните за зрелостниците теми, за да не им се струва чуждо или твърде абстрактно, а подготовката да става неусетно.

 

Кампанията стартира със серия от образни материали, предвидени както за онлайн, така и за офлайн комуникация. Известни писатели, артисти и инфлуенсъри също застават зад каузата на "Как се пише?".

 

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени