Нови физкултурни салони и спортни площадки в близо 500 училища

Крайният срок за изпълнение на всички дейности е до 31 декември 2027 г.

Откриване на нова спортна площадка в Асеновград
Откриване на нова спортна площадка в Асеновград Източник: Община Асеновград

В 496 училища в страната ще бъдат изградени нови физкултурни салони и открити спортни площадки или съществуващите ще се ремонтират и обновят изцяло. Това ще стане по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища на Министерството на образованието и науката.

 

Списъците с одобрените по проекта образователни институции са публикувани на страницата на МОН. Крайният срок за изпълнение на всички дейности е до 31 декември 2027 г.

 

Програмата е разделена на три модула. Първите два са проектиране и изграждане на нови физкултурни салони и основен ремонт на съществуващи салони. Финансиране по тях ще получат общо 120 училища. Одобрените средства са в размер на над 137,5 млн. лева.

 

По третия модул за "Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки" са одобрени проектите на 376 училища. Тяхната обща стойност е малко над 50,6 млн. лева.

 

Целта на програмата е подобряването на спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез модернизиране на спортната база на училищата и създаване на условия за пълноценното ѝ използване както за провеждане на редовните часов по физическо е, така и на дейности извън учебния план.

 

При успешно реализиране на проектите до края на 2027 г. в близо една четвърт от училищата в страната ще бъде изградена нова, модерна спортна база.

 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени