Около 56 хиляди четвъртокласници на национален изпит по български днес

Изпитът по математика е във вторник, 30 май

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

55 955 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература и математика днес и утре, 29 и 30 май. Днес е изпитът по български. Учениците ще решават писмен тест, за което разполагат с 60 минути.

 

Децата със специални образователни потребности - с 30 минути повече. В теста е включена диктовка, записана на аудиофайл. Освен нея има езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

 

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Той се състои от тест с 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, 5 са с кратък свободен отговор, една изисква разширен свободен отговор. Включена е още една текстова задача с три подусловия. Изпитите започват в 10 ч. Учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9,45 ч.

 

Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник. Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени