От 1 октомври хартиената извинителна бележка за ученици става електронна

Бележка няма да бъде издавана без жив преглед, бе категоричен проф. Хинков

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

Хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ, който влиза в сила от първи октомври тази година, засяга учениците от 1 до 12 клас и ще бъде безплатна. По този начин ще постигнем много икономии в повечето стъпки и процеси. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, предаде агенция Фокус.

 

"От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано. Няма да заменим една бележка с друга, говорим за много по-сериозна трансформация. България е изключително важно да представи такива резултати. Това не е краят на пътя, а началото. Ще продължаваме да представяме и други решения, които да свързват министерствата и да показваме нашето истинско лице, че това е министерство на гражданите и бизнесите", допълни той.

 

По време на брифинга стана ясно, че в електронния вариант към училището ще постъпва тази информация, в която не се посочва заболяването, поради което ученикът отсъства. При загуба на бележка няма да е нужно да се ходи повторно при личния лекар. Министърът на здравеопазването Христо Хинков посочи, че освен намаляването на хартиеното натоварване и проблемите на родителите, ще се допринесе и до по-добра статистика, а именно колко често боледуват децата.

 

"Бележка няма да бъде издавана без жив преглед", бе категоричен проф. Хинков. Относно връщането на детето в училището не е нужно да се реди отново на опашка с болни деца, за да се докаже, че вече е здрав. Ще търсим облекчаване за родителите и децата.

 

Министърът на образованието Галин Цоков посочи, че средно се отчитат 270 000 отсъствия на ученици годишно. "На 50 отсъствия на един ученик не е малко на годишна база. С новите промени ще се проследи именно тази статистика", уточни той.

 

Друга важен проблем е механизмът за обхват на учениците. Точно извинените отсъствия са проблем за отпадането на учениците. По думите на министъра на образованието основен плюс в образователната система чрез въвеждането на тази електронна бележка е отпадане на административната тежест.

 

"С нововъведенията ще бъдат освободени учителите между 2 и 3 часа на месец - три работни дни на година, за да обработват тази информация, както досега", допълни той.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени