От днес децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт

В София картите за градски транспорт ще бъдат електронни със снимка

Апарат за таксуване в градския транспорт
Апарат за таксуване в градския транспорт Източник: Zonanews

От днес децата до 14 ненавършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт в цялата страна. Децата от 7 до 14 години ще пътуват с 50% намаление в междуселищните автобуси.

 

В София картите за градски транспорт ще бъдат електронни със снимка, а родителите могат да я получат от всеки пункт на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). В сайта на ЦГМ посочват, че за да бъде издадена безплатната карта, родителите трябва да представят удостоверение за раждане на детето.

 

Родителят може да покаже и снимка на документа от телефона си. Нужно е още документ за адресна регистрация в Столичната община - лична карта или удостоверение от районната администрация за настоящ адрес, както и снимка на детето. Уточняват, че и тя може да бъде от мобилния телефон.

 

Център за градска мобилност (ЦГМ)
Център за градска мобилност (ЦГМ) Източник: Zonanews

Ако детето вече има издадена карта, то родителят трябва да я занесе в пункт на ЦГМ и да вземе нова. Месечната карта за всички линии за ученици над 14 години, студенти и докторанти поскъпва. Тя вече ще струва 20 лв., а не 15, както досега.

 

Годишната карта за всички линии е 200 лв., а картата за една линия - 9 лв. Картата за деца до 7 години също е безплатна, но е хартиена и без снимка. Тя важи за цялата страна.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени