Отварят Руската църква в София

Храмът беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж

Руска църква в София
Руска църква в София Източник: Zonanews

Руската църква в София отваря днес. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх - протойерей Владимир Тишчук, ще отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит.

 

Богослужения ще има и през уикенда. Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

 

Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски. Покрай шпионския скандал се породи и спор - чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата.

 

Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка.

 

Москва разглежда "заплахата за узурпиране на църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", като "открита проява на враждебност от страна на София", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вчера.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени