Папа Франциск никога не е обмислял оставка след операцията

Той страдаше от вид дивертикулит, възпаление на джобовете, които се развиват в лигавицата на червата

Папа Франциск
Папа Франциск Източник: Jornal Grande Bahia

Папа Франциск обяви, че идеята за оставка след операцията му по-рано тази година "дори не ми е минавала през ума", информира "Франс прес". Слухове, че 84-годишният понтифик обмислял да се оттегли, наскоро бяха съобщени в италианските медии, очевидно предизвикани от хоспитализацията му след операция на дебелото черво през юли.

 

"Не знам откъде го взеха миналата седмица, че съм щял да подавам оставка!", отбеляза той пред испанското радио "Копе" в дълго интервю, като допълни, че "дори не ми е минавало през ума". "Винаги, когато един папа е болен, винаги има ветрец или ураган на конклав", добави той, визирайки срещата на кардиналите, призовани да изберат нов папа.

 

Франциск претърпя операция на 4 юли, след като страда от вид дивертикулит, възпаление на джобовете, които се развиват в лигавицата на червата. Той беше изписан от болницата след 10 дни. На въпрос как се е чувствал, папата отговори, смеейки се: "Все още съм жив." Той уточни, че една медицинска сестра във ватиканската болница "спаси живота ми", като призовала папата да се подложи на операция, вместо да разчита на антибиотици.

 

"Сега мога да ям всичко, което преди не беше възможно с дивертикулите", уточни понтификът. "Все още имам следоперативни лекарства, защото мозъкът трябва да регистрира, че има 33 сантиметра по-малко черва... Но освен това аз имам нормален живот, водя напълно нормален живот", увери възрастният папа.

 

Папата трябва да посети Унгария и Словакия по-късно този месец, а в интервюто си обяви и планове за пътуване до Гърция, Кипър и Малта, въпреки че не посочи дата. Той също така потвърди, че се надява да присъства на конференцията за климата COP26 в Глазгоу през ноември, както бе обявено от Ватикана по-рано тази година.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени