Първи манастир у нас въвежда режим на ток

Последната сметка на обителтта е набъбнала три пъти

Църква, църковен празник
Църква, църковен празник Източник: Zonanews

Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, информира NOVA. Храмът е обект от национално значение и за това нощно време той трябва да бъде осветен. В светата обител са монтирани над 50 осветителни тела. Манастирът също така се отоплява на ток. Последната сметка обаче е набъбнала три пъти, тъй като храмовете плащат промишлен ток. За януари храмът дължи 20 000 лева за електричество.

 

Това накара светата обител да въведе режим на тока. Осветлението и отоплението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат.

 

Епископ Сионий заяви, че Богослужението в централния храм е прекратено, а службите се водят в един от параклисите. Една трета от канцелариите са затворени, а служителите събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ, поясни игуменът на манастира. Той посочи, че неговото искане е храмовете и манастирите да заплащат битов, а не промишлен ток.

 

Припомняме, че през януари Светият Синов поиска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен. От регулаторът обаче посочиха, че няма законов механизъм, чрез който храмовете да минат на битов ток.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени