Първи манастир у нас въвежда режим на ток

Последната сметка на обителтта е набъбнала три пъти

Църква, църковен празник
Църква, църковен празник Източник: Zonanews

Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, информира NOVA. Храмът е обект от национално значение и за това нощно време той трябва да бъде осветен. В светата обител са монтирани над 50 осветителни тела. Манастирът също така се отоплява на ток. Последната сметка обаче е набъбнала три пъти, тъй като храмовете плащат промишлен ток. За януари храмът дължи 20 000 лева за електричество.

 

Това накара светата обител да въведе режим на тока. Осветлението и отоплението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат.

 

Епископ Сионий заяви, че Богослужението в централния храм е прекратено, а службите се водят в един от параклисите. Една трета от канцелариите са затворени, а служителите събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ, поясни игуменът на манастира. Той посочи, че неговото искане е храмовете и манастирите да заплащат битов, а не промишлен ток.

 

Припомняме, че през януари Светият Синов поиска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен. От регулаторът обаче посочиха, че няма законов механизъм, чрез който храмовете да минат на битов ток.

Още от "Образование и религия"

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Прочетете повече прочетете повече

Обсъждат се мерки в подкрепа на учители и училища от райони с концентрация на деца от уязвими групи

В днешната среща участие взеха народните представители Красимир Вълчев, Бюнямин Хасан, Деница Сачева, Ирена Анастасова, Медиха Мехмед-Хамза, Илиана Жекова и др.

Прочетете повече прочетете повече

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени