Първите ученици, спечелили по 2000 лева стипендия от института INSAIT, ще бъдат представени в Софийския университет

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света

Софийски университет Св. Климент Охридски
Софийски университет Св. Климент Охридски Източник: Zonanews

Първите стипендианти по програмата EXPLORER на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, ще бъдат представени утре (25 юни) в 10:00 ч., в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, от ректора на СУ проф. Георги Вълчев, от декана на Факултета по математика и информатика (ФМИ) проф. Мая Стоянова, от основателя на INSAIT - проф. Мартин Вечев, и от изпълнителния директор на института - инж. Борислав Петров. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

 

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те преминаха през изключително труден подбор, който включваше, освен строга селекция по документи, и поредица от тестове и технически интервюта с докторанти и старши изследователи от INSAIT. 

 

Целта на програмата EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя започна с общ бюджет от 1 милион лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от четири години. Така те ще акцентират на образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери - за големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и други. 

 

Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света, като в Масачузетския технологичен институт (MIT) и в Станфорд, в САЩ; в Кеймбридж и Оксфорд, в Англия, в ETH Zürich и EPFL в Швейцария, и за първи път се прехвърля в Източна Европа.

Още от "Образование и религия"

Започна академичната година във филиала на Медицинския университет във Враца

Тази година прагът на висшето учебно заведение в града прекрачват близо 130 първокурсници, които ще се обучават в направленията "медицинска сестра", "акушерка" и "лекарски асистент"

Прочетете повече прочетете повече

Българска ученичка спечели европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени