Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух

Църква, свещеник
Църква, свещеник Източник: Zonanews

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува рождения ден на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух.

 

Според библейското предание, след Възнесението на Иисус Христос на небето в 40-ия ден от Възкресението Му апостолите и други Негови ученици заедно със света Дева Мария и жените, които Го следвали от самото начало, се събирали всеки ден на молитва. Това те правели в една "горница", голяма стая за гости на горния етаж на една къща, вероятно същата, в която провели и последната вечеря с Учителя преди залавянето и смъртта Му. Там те чакали в молитва обещанието на Спасителя Христос: да се всели в тях Светият Дух и да тръгнат на проповед, да разпространяват Неговото учение сред всички народи.

 

През тези дни на очакване те избрали Матия на мястото на Юда Искариот, отпаднал заради предателството, и той бил причислен към единадесетте. А сутринта на 50-ия ден от Възкресението, който съвпадал с юдейския празник Петдесетница, в йерусалимската горница всички тези около 120 души отново в единомислие били събрани на молитва. Изведнъж се чул шум от небето, сякаш от силен вятър, и над събралите се за молитва се явили огнени езици. Всички се изпълнили с Дух Свети и започнали да говорят на други езици, според както Духът им давал да изговарят.

 

А в Йерусалим за празника били дошли юдеи от разни страни и се смаяли, защото всеки ги слушал да говорят на неговия език. Тогава апостолите, изпълнени със Светия Дух, започнали да проповядват. Свети апостол Петър произнесъл пламенна проповед и призовал слушателите си: "Покайте се и всеки да се кръсти в името на Иисус Христос за прошка на греховете. И ще приемете дара на Светия Дух".

 

Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушателите, след тази проповед повярвали и се кръстили три хиляди души. На този ден с благодатта на Светия Дух Църквата се родила като общност от вярващи в Христос.

 

Затова Петдесетница се нарича рожден ден на Църквата. Като символ на огнените езици, днес в храма се раздават орехови листа.

 

Източник: БТА

Още от "Образование и религия"

Водещи новини

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга

Последни новини

Най-четени