Петровден е! Църквата почита апостолите Петър и Павел

Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове

Свети Петър и Павел
Свети Петър и Павел Източник: Pravoslavieto.com

Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. Апостол Петър е основател на християнската църква. Според Новия завет Петър се казвал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Павел е роден в Тарс, Киликия. Той първоначално, изповядвайки юдейската религия, е бил сред гонителите на християните. Един ден на път за Дамаск, той е бил осветен от видение, в което му се явява Иисус Христос и му казва: "Савле, Савле, защо ме гониш?". Павел ослепява и е заведен обратно в града, където след три дни чудодейно е изцерен. 

 

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".

 

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш" (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

 
След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. През 67 г. апостолите Петър и Павел намират смъртта си в Рим.
 
Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли "петровско пиле“. Сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Имен ден имат Петър, Петрана, Петранка, Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени