PISA: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС, а по четене - на предпоследно

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур

Ученици в библиотека
Ученици в библиотека Източник: Zonanews

България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика.

 

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур, но пандемията сваля нивото на образованието навсякъде по света, сочат резултатите на PISA.

 

Българските ученици имат драстично по-ниски резултати по математика и четене в сравнение с последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си представяне от 2006 година.

 

Това показва, че нивото на българското образование е същото като отпреди 16 години. България обаче следва световните тенденции, където нивото на образованост като цяло спада.

 

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По природни науки нивото на учениците е стабилно, с три точки по-малко от 2018 г. В глобален план влошаването на резултатите е също толкова значимо като това в България.

 

"Стръмният спад в постиженията, който се наблюдава между 2018 и 2022, е безпрецедентен. В сравнение с 2018 г. точките са паднали средно с 15 по математика и 10 по четене за държавите членки на ОИСР", съобщава международната организация в доклада си. Това се случва за първи път в историята на PISA – обикновено разликата между годините е около четири точки по математика и пет по четене.

 

Отличници по математика, както през изминалите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония. При четенето - първенец отново е Сингапур, следван от Ирландия и Япония. България остава под средното ниво на държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ни нарежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и природни науки (преди Кипър).

Още от "Образование и религия"

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Прочетете повече прочетете повече

Обсъждат се мерки в подкрепа на учители и училища от райони с концентрация на деца от уязвими групи

В днешната среща участие взеха народните представители Красимир Вълчев, Бюнямин Хасан, Деница Сачева, Ирена Анастасова, Медиха Мехмед-Хамза, Илиана Жекова и др.

Прочетете повече прочетете повече

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени