По вариант 1 ще работят днес седмокласниците по НВО по БЕЛ

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Ученици
Ученици Източник: Facebook

На публичен жребий в Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант 1 на изпита на Националното външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Вариантът беше изтеглен от журналиста Анна Ангелова от NOVA.

 

Очаква се 59 424 седмокласници да се явят днес на оценяването, което ще започне в 9.00 часа. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците.

 

"Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", каза тя.

 

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.  "В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август", уточни тя.

 

Учениците днес ще работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

 

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

 

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Още от "Образование и религия"

Със заповед на министър Цоков 28 октомври е обявен за неучебен ден в училищата с изборни секции

Учебното съдържание по съответните предмети от този ден ще бъде преструктурирано от учителите, така че това да не се отрази на цялостния обучителен процес

Прочетете повече прочетете повече

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ИС за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към СУ "Св. Климент Охридски", Швейцарският федерален университет ETH Zurich, и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за съответствие със Закона на ЕС за изкуствен интелект

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени