Почина проф. Йордан Ведър

Той е първият професор по реторика в българската академична среда

Проф. Йордан Ведър
Проф. Йордан Ведър

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Йордан Ведър, дългогодишен преподавател в Алма матер. Той остави трайна следа в университетското образование, следвайки високите стандарти на академизма, работи с отдаденост в няколко факултета. Това бе написно във фейсбук страницата на висшето учебно заведение.

 

Проф. Йордан Ведър ръководи катедра "Реторика". Той създаде Центъра за образователни услуги, който функционира като звено за придобиване на квалификация по различни направления: медии, управление, дипломация, информатика и др.

 

Професор Йордан Ведър бе уникална личност, който умее да обединява, да създава екипи, да мотивира, да направлява, да е опора и да съветва професионално. Той е първият професор по реторика в българската академична среда.

 

Проф. Йордан Ведър е реторикът, който изгради фундамента на преподаването на ораторството в няколко университета в България. Той е автор на книги по реторика и ораторско изкуство, които представят основните принципи на това как трябва да се подготвя една реч, как да се произнася тя, каква е силата на аргументацията, какво е етиката при водене на спорове.

 

Проф. Йордан Ведър остава в паметта на поколения студенти и колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Поклон пред светлата му памет!

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени