Православната църква почита св. Мина

На 11 ноември се почитат и светците Виктор и Викентий, затова имен ден празнуват всички с имена Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория

Църковен празник
Църковен празник Източник: Zonanews

Православната църква днес почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Той е смятан за закрилник и на жените, които на този ден се молят пред иконата му за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

 

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч през 296 г. при Диоклециан и Максимин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

 

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви императори Диоклециан и Максимин (284 - 305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

 

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

 

Св. Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия закон, с пост и молитва, очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

 

На 11 ноември се почитат и светците Виктор и Викентий, затова имен ден празнуват всички с имена Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени