Премиерът акад. Денков би училищния звънец в София и въведе първолаците в клас в Караджово

Вярвайте в себе си! Вярвайте в учителите си, защото те са ви научили на най-важното нещо - през целия живот всеки ден вие ще трябва да учите нови неща, но те ще ви направят успешни, обърна се към учениците премиерът

Премиерът акад. Денков би училищния звънец в София
Премиерът акад. Денков би училищния звънец в София Източник: Пресцентър на МС

Премиерът акад. Николай Денков даде старт на новата учебна 2023/2024 година в две училища днес. Министър-председателят би училищния звънец в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (НПМГ) в София, която самият той е завършил през 1980 г. Акад. Денков въведе в клас първолаците в Основно училище "Васил Левски" в село Караджово, област Пловдив.

 

"Скъпи ученици, учители и родители, честит празник! Днес - 15 септември, и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват: образованието, науката, културата - това е същността на България. Няма друга държава в света, която да ги празнува по този начин", заяви премиерът пред гостите на тържеството в НПМГ.

 

Повече от 50 години гимназията е сред водещите училища в България, като през 1994 г. е призната за лицей на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази есен в НПМГ работят 87 учители, които преподават на 1224 ученици от V до ХІІ клас. Преди 45 години премиерът е сред учениците, учителите и преподавателите от Софийския университет, прекрачили първи прага на новооткритата сграда на НПМГ, в която училището се помещава и днес.

 

"Бяхме първите ученици, които влязоха в нея една седмица преди 15 септември да изчистим класните си стаи, да подредим чиновете си и да знаем, че това е нашето училище", припомни си министър-председателят. "Вярвайте в себе си! Вярвайте в учителите си, защото те са ви научили на най-важното нещо - през целия живот всеки ден вие ще трябва да учите нови неща, но те ще ви направят успешни", обърна се към учениците премиерът.

 

И въведе първолаците в клас в Караджово
И въведе първолаците в клас в Караджово Източник: Пресцентър на МС

Основно училище "Васил Левски" е разкрито през 1852 г., а от 1946 г. е средищно училище за селата Караджово, Моминско и Кочево. В него се обучават 114 ученици три различни етноса – български, турски и ромски. Училището може да се похвали, че четирима от отпадналите шестима ученици през миналата учебна година тази есен са обратно в класните стаи. "Вие трябва да вярвате на вашите учители и заедно с вашите родители да работите с тях, защото това е начинът да успеете в живота. Трябва да завършите училище, да се научите да четете, да пишете, да смятате - всичко това, което искат учителите ви от вас", обърна се към учениците от село Караджово премиерът, преди да бие звънеца и да въведе най-малките сред тях.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени