Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови

Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България
Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България Източник: Пресцентър на МС

"Вие сте гордост за България! Надявам се в този глобален свят да останете тук, защото Родината ни има нужда от млади, красиви и светли умове като вас!" С тези думи се обърна министър-председателят Димитър Главчев към учениците от олимпийските отбори по природни науки на церемония в Министерския съвет.

 

Премиерът връчи националния флаг на младежите, които ще представляват страната ни на международните състезания по физика, математика, информатика, лингвистика, астрономия и изкуствен интелект през 2024 г. Той им пожела да продължават да мечтаят, да побеждават и да прославят България със знанията и труда си.

 

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови. До момента през тази година отборите ни са завоювали 13 отличия – три златни, пет сребърни и пет бронзови.

 

По думите на премиера Главчев държавата подкрепя таланта на българските ученици с близо 5 млн. лв. чрез Националната програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката.

 

През тази седмица бяха отпуснати и близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца. В последните месеци бяха ускорени процедурите за изграждането на Национален СТЕМ център в София Тех Парк, където олимпийците ни ще се подготвят при по-добри условия.

 

Според министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков успехите на състезателите в международните олимпиади и състезания показват, че с мотивираност и вдъхновение българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена.

 

"Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи", допълни министър Цоков.

 

Още от "Образование и религия"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор, ще положи усилия да работи заедно с архимандрита

Никанор обяви, че ще депозира оставка заради "диаметрално противоположни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени