Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови

Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България
Премиерът Главчев: Учениците от отборите по природни науки са гордост за България Източник: Пресцентър на МС

"Вие сте гордост за България! Надявам се в този глобален свят да останете тук, защото Родината ни има нужда от млади, красиви и светли умове като вас!" С тези думи се обърна министър-председателят Димитър Главчев към учениците от олимпийските отбори по природни науки на церемония в Министерския съвет.

 

Премиерът връчи националния флаг на младежите, които ще представляват страната ни на международните състезания по физика, математика, информатика, лингвистика, астрономия и изкуствен интелект през 2024 г. Той им пожела да продължават да мечтаят, да побеждават и да прославят България със знанията и труда си.

 

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови. До момента през тази година отборите ни са завоювали 13 отличия – три златни, пет сребърни и пет бронзови.

 

По думите на премиера Главчев държавата подкрепя таланта на българските ученици с близо 5 млн. лв. чрез Националната програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката.

 

През тази седмица бяха отпуснати и близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца. В последните месеци бяха ускорени процедурите за изграждането на Национален СТЕМ център в София Тех Парк, където олимпийците ни ще се подготвят при по-добри условия.

 

Според министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков успехите на състезателите в международните олимпиади и състезания показват, че с мотивираност и вдъхновение българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена.

 

"Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи", допълни министър Цоков.

 

Още от "Образование и религия"

Със заповед на министър Цоков 28 октомври е обявен за неучебен ден в училищата с изборни секции

Учебното съдържание по съответните предмети от този ден ще бъде преструктурирано от учителите, така че това да не се отрази на цялостния обучителен процес

Прочетете повече прочетете повече

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ИС за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към СУ "Св. Климент Охридски", Швейцарският федерален университет ETH Zurich, и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за съответствие със Закона на ЕС за изкуствен интелект

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени