Признаването на автокефалността на Православната църква на Северна Македония е планирано от Белград и Москва

Вселенската да патриаршия да бъде поставена пред свършен факт, е била идеята, според гръцкия "Етнос"

Горящи свещи в църква
Горящи свещи в църква Източник: Zonanews

Сърбия в сътрудничество с Патриаршията в Москва е планирала да признае автокефалността на Православната църква на Северна Македония през май без участието на Вселенската патриаршия, пише днес гръцкият вестник "Етнос", позовавайки се на свои източници от факултета по теология към Университета Аристотел в Солун.

 

Преди няколко дни в сръбския град Ниш е имало среща между представители на Сръбската православна църква и Православната църква на Северна Македония с участието на сръбския патриарх Порфирий. Според информацията Москва и Белград са искали да признаят автокефалността на Православната църква на Северна Македония и Вселенската да патриаршия бъде поставена пред свършен факт, коментира изданието.

 

Срещата е била потвърдена от сръбския епископ Фотий, според когото Православната църква на Северна Македония е искала да нормализира отношенията си със Сръбската църква "за доброто на двата народа." Послание в тази посока е отправил и сръбският патриарх Порфирий на среща с американския посланик в Сърбия Кристофър Хил, състояла се на 7 май, посочва още "Етнос".

 

Пред американския дипломат Порфирий е подчертал значението и ролята на Сръбската православна църква за сръбските граждани в страната и региона. Срещата в Ниш е ускорила хода на събитията и е довела до решението на Вселенската патриаршия да изведе църквата в Северна Македония от изолация, признавайки я под името Охридска архиепископия.

 

С решението си от 9 май Патриаршията удовлетворява искането на Скопие от 2018 г. да признае името Охридска архиепископия. Решението на Вселенската патриаршия има политически измерения, които засягат и Атина, коментира в. "Етнос". Изданието отбелязва, че през византийския и поствизантийския период  до официалното й премахване през 1767 г.  

 

Охридската архиепископия включва митрополии, достигащи до град Козани. Заради това в решението на Патриаршията се прави уточнението, че в юрисдикцията на признатата на 9 май Охридска архиепископия попадат само териториите в рамките на Република Северна Македония, пише "Етнос". Изключва се използването на термина "Македония" и всяка производна дума като по този начин решението на Вселенската патриаршия се съгласува с Преспанското споразумение.

 

Решението от 9 май беше прието с резерви от Патриаршията в Москва, откъдето заявиха, че признават само "изключителните канонични права на Сръбската православна църква в Северна Македония". Все още не е ясна позицията на Белград по въпроса, пише гръцкото издание. Православната църква в Северна Македония се отцепва от Сръбската патриаршия през 1967 г. като се обявява за автокефална под името "Македонска православна църква" като до момента не е призната от нито една православна църква по света, припомня "Етнос".

 

През 2002 г. Сръбската патриаршия предлага на църквата в Северна Македония широка автономия и името й да бъде Охридска архиепископия. До момента това е официалната сръбска позиция. През ноември 2009 г. така наречената Македонска православна църква добавя към името си Охридска архиепископия като се самообявява за наследник на старата Охридска Архиепископия.

 

През ноември 2017 г. Църквата на тогавашната Бивша югославска република Македония (БЮРМ) внася искане да се присъедини към Българската Патриаршия, което предизвиква остра реакция както от Вселенската, така от Сръбската патриаршия. През април 2018 г. тя изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия, искайки да се присъедини към Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия.

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени