Протестът на университетите се отлага, правителството отпусна допълнителни 40,7 млн. лв. за висшето образование

Пихме кафе с Пеевски, според мен кафето не беше мазно, доколкото разбирам от кафе, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа"

Софийски университет Св. Климент Охридски
Софийски университет Св. Климент Охридски Източник: Zonanews

Беше постигната договореност за допълнителни 40,7 млн. лв. за висшето образование. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър- председател Димитър Главчев.

 

Решението е в резултат на разговори между  властта и синдикатите относно висшето образование в България. "Тези 40,7 млн. лв. представляват увеличаване на заплатите на администрацията (26 млн. лв.), за диспропорции (5.8 млн. лв.) и за стипендии (7.5 млн. лв.). Постановлението е изготвено и до понеделник ще бъде прието", посочи министърът на финансите Людмила Петкова.

 

Очаква се средствата да бъдат преведени по сметките на университетите преди 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

 

"Исканията, които бяха заявени от нашите браншови структури, са изпълнени", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обърна внимание, че втората част на дебата е как да се изпълни Законът за висшето образование.

 

"За изпълнението на всичко, за което си говорихме, очевидно ни е потребно съдействието на политиците. Срещите завършиха с подписването на практически идентични споразумения с партиите. Сутринта някой беше снимал как пием кафе с Пеевски, което е така. Пихме кафе с Пеевски, според мен кафето не беше мазно, доколкото разбирам от кафе. И подписът му е наличен. Следващият подпис, който беше положен под споразумението, беше на Бойко Борисов в качеството му на председател на ГЕРБ, след това се подписа Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на БСП", обобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

 

Той уточни, че под споразумението ще стоят и подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ". "Искам да се извиня на акад. Денков, че не успяхме технически да довършим нещата с "Продължаваме Промяната" дотлкова, доколкото в такава сложна координация пропуснах да му изпратя проекта на споразумение, което направихме малко по-късно, в понеделник ще имаме техния подпис с уговорките от тяхна страна, че към споразумението ще се добави: "при изпълнение на изискванията за качество и достъп на висшето образование", допълни Манолов. 

 

Протестът на университетите, насрочен за 20-ти май, се отлага, поне на този етап тъй като "първата стъпка е изпълнена", посочи доц. д-р Валери Апостолов - Конфедерален секретар и Председател  на синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа",

Още от "Образование и религия"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени