Родители и учители на протест срещу тестването на деца за COVID-19

Същевременно стана ясно, че в някои области тестовете за учениците няма да пристигнат до сряда, каквито бяха първоначалните очаквания

Няма да се тестват децата със специални образователни потребности
Няма да се тестват децата със специални образователни потребности Източник: Zonanews
Родители и учители излизат на протест пред Министерския съвет срещу тестването на децата като условие за присъственото им обучение.
 
Организаторите на протеста посочват, че децата им не са опитни зайчета, че учителите не са медицински специалисти и че родителите не са лаборанти. Демонстрации на родители имаше вчера в Бургас и Раковски, предаде БНР.
 
Родители на ученици  изпратиха протестно писмо до президента Румен Радев, министъра на образованието Николай Денков и здравния министър Стойчо Кацаров, в което  настояват тестването на децата им да се извършва в домашни условия, за да се избегнат психически травми.
 
От министерствата на здравеопазването и образованието са категорични в съвместна заповед, издадена снощи - тестването ще се извършва в класните стаи с изключение на децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи.
 
Същевременно стана ясно, че в някои области тестовете за учениците няма да пристигнат до сряда, каквито бяха първоначалните очаквания. Вчера тестове бяха доставени в 13 области.
 
При това положение някои училища ще върнат малките ученици в клас в сряда, други - в четвъртък, а трети - следващата седмица. 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени