Родители на протест пред президентството - искат учениците от 5 до 12 клас да бъдат върнати в училище

Протестиращите блокираха движението пред МОН за няколко минути около 12:40 ч, след което се насочиха към МЗ

Родители протестират пред президентството
Родители протестират пред президентството Източник: БГНЕС
Родители излязоха на протест днес пред президентството с настояване учениците от 5 до 12 клас да бъдат върнати в училище. Демонстрацията се организира от Гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата".
 
Протестиращите блокираха движението пред МОН за няколко минути около 12:40 ч, след което се насочиха към МЗ, където оставиха "посланията" на децата си - рисунки и плакати "Върнете децата на училище незабавно" и "Децата нямат вина". Подобни послания родителите оставиха и пред МОН.
 
Протестът продължава пред МЗ. Движението на автомобили не е блокирано. Родители коментираха, че мерките в образователната сфера са се забавили, а децата им, парадоксално, могат да отидат на мол, но не и на училище.  Дарина Донева, майка на ученици в 5 и 7 клас, коментира по БНР.
 
"Твърде дълго децата понасят основната тежест на мерките в нашата държава! Твърде дълго слушаме празни обещания как училищата ще са последните, които ще затворят и ще се осигури безопасна среда за учениците. Децата от пети клас нагоре са тотално забравени от министерството! За тях това е трета учебна година онлайн и това повече не може да продължава така".
 
Магдалена Абаджиева, майка на ученичка в 8 клас коментира пред "Хоризонт" негативните последици от онлайн-обучението върху учениците:
 
"Тук говорим за много сериозни психически поражения върху децата, защото това е трета поредна учебна година. Колко още малко? Това още малко стана едно постоянно състояние. Най-лошото е, че не му се вижда краят. Всичко се стоварва върху нас родителите, защото децата започват да ни упрекват: "Ти нали обеща. Нали щеше още  малко само да продължи!?".
 
Вчера министърът на образованието Николай Денков заяви, че отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове, за да се върнат в клас и по-големите ученици.
 
В момента тестове в складовете няма, а след като се появят, в рамките на 24 часа ще бъдат разпределени в училищата, допълни Денков. Обмисля се и друг вид тестове за гимназистите. Той заяви, че всички деца ще се върнат в класните стаи, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000 души или се осигурят тестове за всички.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени