Руската православна църква смята пацифизма за несъвместим с православието

Свещеник Йоан Бурдин от есента на миналата година се опитва да премине от РПЦ в българската църква

Свещеник Йоан Бурдин
Свещеник Йоан Бурдин Източник: Kostroma.news

Руската православна църква (РПЦ) се готви да лиши свещеник Йоан Бурдин от неговия сан заради антивоенната пропаганда, която той разпространява. Църковният съд на РПЦ е определил, че неговият пацифизъм е чужд на руската православна църква и го е нарекъл "ерес", съобщава свещеникът в своя Telegram канал. 

 

 

Йоан Бурдин от есента на миналата година се опитва да премине от РПЦ в българската църква. След като на 16 март е поискал това прехвърляне, той е лишен от право на служене. А на 16 юни е даден на църковен съд. 

 

В материалите по делото са събрани най-различни псевдообвинения, вкл. "псeвдопацифизъм", тъй като той е критикувал нееднократно действита ан руските власти във войната, а не е отправял критика към украинските такива. Пацифизмът му бил "мним", "едностранчив", църковният съд на РПЦ намира позицията му за "антируска".

 

Според Руската православна църква, "позицията му е неприемлива, радикално разминаваща се с позицията на РПЦ, която, без съмнение, му е известна", пише в материалите по делото. 

 

Основното обвинение в адрес на Бурдин е "нарушаване на древните канонични правила, в това число правилата на Светите Апостоли, които предписват наказание за тези, които нанасят оскърбление на царя и началството". 

 

Съдът на РПЦ смята, че проповедтта на Йоан Бурдин от март 2022 г., в която той заявява, че християните не могат да остават безучастни, когато един християнин убива друг, представлява "дискредитация на армията". 

 

Заключението на Руската православна църква е, че пацифизмът, който изповядва Бурдин, е "несъвместим с учението на православната църкваы и през различните периоди бил присъствал в "доктрините на различни ереси", пише The Moscow Times.

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени