Руската православна църква задължава свещениците да четат всеки ден молитви за победа над Украйна

За първи път виждаме официален документ, който описва вътрешната църковна подкрепа за войната

Руски свещеници подкрепят терористичната война  в Украйна
Руски свещеници подкрепят терористичната война в Украйна Източник: Скрийншот/Rutube

На всички свещеници на Руската православна църква е изпратено писмо от Московската патриаршия, с което им се нарежда да четат молитва всеки ден, в която да молят Бог "за победата на руското оръжие". Писмото е публикувано от журналистката Ксения Лученко в канала й "Православие и зомбита".

 

В молитвата се казва, че Русия е била нападната, за да бъде "разделен и унищожен обединеният й народ". Патриарх Кирил моли Бог да спаси войници и други "защитници на Отечеството" от смърт, рани и плен, да им даде "победа", както и да върне емигриралите в страната.

 

"За първи път виждаме официален документ, който описва вътрешната църковна подкрепа за войната. И за неизпълнение на които свещениците се лишават от сан", коментира Ксения Лученко.

 

През януари Московският епархийски съд отстрани бившия настоятел на Църквата на животворящата Троица, протойерей Алексей Умински. Решението е взето поради отказа на свещеника да прочете тази провоенна молитва, която свещениците вече ще трябва да четат ежедневно.

 

Умински не подкрепи боевете в Украйна, като отбеляза, че "войната не прави никого по-добър" и препоръча на вярващите да търсят енории, където "се молят повече за мир". На 3 януари му е наложена забрана да служи.

 

Вместо Умински, който оглавяваше църквата в Хохли от 1993 г., протойерей Андрей Ткачов, родом от Лвов, стана ректор на енорията. В молитвите си той призова руските военни да бомбардират Украйна. Повече от 11 600 души подписаха апел до патриарха с молба да върне правото на Умински да служи и проповядва.

 

В резултат на това Синодът на Вселенската патриаршия възстанови протойерей Умински в неговия сан и той започна да служи в една от европейските енории.

 

Източник: The Moscow Times

 

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени