Руските сатанисти унищожиха скитът "Вси Свети" на Святогорската лавра

Зеленски призова Русия да бъде изключена от ЮНЕСКО

Горящият скит на Святогорската лавра
Горящият скит на Святогорската лавра Източник: Скрийншот/Telegram

Скитът (монашеска обител, бел. ред.) на Святогорската лавра на Украинската православна църква в Донецка област гори след обстрел от руските окупатори, съобщи УНИАН.

 

"Руската артилерия днес отново удари по Свягорската лавра в Донецка област. Унищожен е скитът "Вси Светии". Той е бил осветен още през 1912 г. За пръв път е разрушен във времената на съветската власт. Впоследствие бе възстановен. И ето, че сега го опожари руската армия", написа в Telegram президентът на Украйна Володимир Зеленски.  

 

 

Той добави, че на 31 май Върховната Рада на Украйна се обърна към ЮНЕСКО с искане да бъде изключена Русия от организацията. "Нито една друга държава не е унищожавала в Европа толкова паметници, културни и социални обекти за времето след Втората световна война. Всяка изгорена от Русия църква в Украйна, всяко взривено училище, всеки разрушен мемориал доказва, че Русия няма място в ЮНЕСКО. За какво може да се говори с варварска държава, с терористична държава? За това с какви артилерийски снаряди може по-добре да бъде унищожено историческото наследство ли?", възмутено коментира Зеленски. 

 

Офицерът от 95-а десантно-щурмова бригада Юрий Кочевенко публикува и снимка на пожара в социалните мрежи с възмущението: "Поредното престъпление на руските варвари, за които няма нищо свято", пише той. Съобщава се, че пламъците са обхванали изцяло главния храм "Вси Светии" на манастира.

 

Манастирът бе обстрелван и преди, включително и още в началото на войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари. На 30 май Донецката епархия на Украинската православна църква съобщи, че в резултат на обстрел са загинали двама монаси и една монахиня, а други трима души са били ранени.

 

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени