С финансиране от 3,4 млн. лева стартира изграждане на център за високи постижения в ПГ "Хенри Форд"

Днес бе даден официален старт на проекта от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова

С финансиране от 3,4 млн. лева стартира изграждане на център за високи постижения в ПГ "Хенри Форд"
С финансиране от 3,4 млн. лева стартира изграждане на център за високи постижения в ПГ "Хенри Форд" Източник: Пресцентър на МОН

Пет нови лаборатории, ремонт на учебната топлоцентрала, оборудване на зала за обучение с модерни технологии и ново оборудване ще има в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София. Днес бе даден официален старт на проекта от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

 

Училището е одобрено от МОН за изграждане на Център за високи постижения по екотранспорт и енергетика, в който ще бъдат инвестирани над 3,4 млн. лева, осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Днес бе даден официален старт на проекта от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайловаения в ПГ
Днес бе даден официален старт на проекта от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайловаения в ПГ "Хенри Форд" Източник: Пресцентър на МОН

 "Професионалното образование е приоритетна област за МОН. Бизнесът има нужда от кадрите, които подготвяте и една от най-важните задачи е те да имат не само добра обща подготовка, но и изградени трудови навици, за да преминат плавно от училище към сериозните работни ангажименти в бизнеса", каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

 

По думите ѝ практическото обучение дава много хоризонти за реализация на младите хора и става все по-предпочитано. Тя поздрави директора инж. Таньо Стойчев и колегите му за усилията, които полагат за обновяване на материалната база и за резултатите, които пристигат.

 

В училището се обучават 1400 ученици, като е разгърнато и дуално обучение, в което активно се включва бизнеса. Учениците работят с модерни технологии и съвременна материална база, като постоянния стремеж на ръководството на училището е да я подобрява.

 

На представянето на проекта присъства и зам.-изпълнителният директор на ИА "Образование" Иван Попов. Той отбеляза, че целта на финансирането е не само модернизиране на материалната база, а да се създадат условия за изграждане на умения и компетентности в учениците, съответстващи на нуждите на една иновативна, приобщаваща и устойчива икономика.

Още от "Образование и религия"

Със заповед на министър Цоков 28 октомври е обявен за неучебен ден в училищата с изборни секции

Учебното съдържание по съответните предмети от този ден ще бъде преструктурирано от учителите, така че това да не се отрази на цялостния обучителен процес

Прочетете повече прочетете повече

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ИС за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към СУ "Св. Климент Охридски", Швейцарският федерален университет ETH Zurich, и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за съответствие със Закона на ЕС за изкуствен интелект

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени