С Петковден отбелязваме началото на зимата

На Петковден е празникът на град Троян и град Твърдица

Църква, църковен празник
Църква, църковен празник Източник: Zonanews

Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и други.На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

 

На този ден имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

 

Параскева Епиватска (по родното й място), известна в България повече като Параскева или Петка Българска (Търновска), е източноправославна светица (преподобна), живяла през Х-ХІ век. Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в разни страни на Балканите, където е особено тачена.

 

Почитана е като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и на градовете Търново, Габрово, Троян, Твърдица. В Габрово ежегодно се провежда Празник на духовната музика с участието на църковни хорове от България и чужбина.

 

Петковден - празник на Твърдица
Петковден - празник на Твърдица Източник: Zonanews

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата страна, както и в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и другаде. На тази светица е наименуван храмът в Рупите, издигнат от Баба Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII век. 

 

Петко е българско мъжко име. То произхожда от "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка Българска е светицата – патрон на името.

 

Името се среща в няколко варианта. Параскева и нейните производни празнуват или на 14 октомври  (Петковден), или на 26 юли. Познатите варианти са: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева; Петка, Петкан, Петкана; Пеньо, Пенчо, Пенко, Пенка; Петьо.

 

Името е разпространено в цяла България, но също и в съседните страни – Гърция, Северна Македония, Сърбия, в Словения, в Словакия и други. Макар че като цяло името не е измежду най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои райони има доста голяма концентрация на Петковци – например в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се казва Петко.

 

 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени