С Томина неделя завършва Светлата седмица

Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава, а също и Христофор, Фори, Форьо, Христофорка

Тома Неверни
Тома Неверни Източник: Dveri.bg

В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на апостол Тома - един от учениците на Исус Христос. Още известен с прозвището Тома Неверни. Това име му е дадено, защото, когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Иисус от приковаването на кръста. Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам"). Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен Тома.

 

Библията разказва, че в неделята след смъртта си Христос отишъл при апостола и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за прошка. Тома е символ на човешката слабост, на търсенето на доказателство за чудото, без вяра, че изобщо е възможно. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството.

 

Томина неделя слага край на Великденския празничен цикъл. В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробища, заедно с козунак и хората си ги подават помежду си. По канон нищо не се оставя на гроба, освен да се запали свещ и да се прелее с вино и вода. Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени