Седмокласниците и десетокласниците са на изпит по български език и литература днес

Оценките от двата изпита ще бъдат публикувани до 28 юни в Единната информационна система за изпити и прием към МОН

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници се очаква да явят на националните външни оценявания по български език и литература, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).


Изпитът за седми клас започва от 9 ч. Учениците трябва да бъдат с 30 минути по-рано в училищата, в които учат. Ще бъдат допускани срещу документ за самоличност. Седмокласниците ще са разпределени в 1700 училища, а 11 хил. квестори ще следят за реда по време на изпита, информират от образователното ведомство.


Изпитът по български език и литература обхваща учебния материал от 5 до 7 клас. Писмената проверката включва тест с 26 задачи, от които 18 задачи със затворени отговори, 6 задачи с кратък свободен отговор, 1 задача с разширен свободен отговор и 1 задача за създаване на текст. Последната задача изисква създаване на преразказ върху неизучавана художествена творба от името на неутрален разказвач или от името на герой.

 

Седмокласниците имат 150 минути за писане, а учениците със специални образователни потребности ще имат допълнителни 80 минути. Максималният брой точки е 100. Оценката от изпита по български език е балообразуваща за кандидатстване за прием в гимназии, а оценката влиза в свидетелствата за основно образование.


Изпитът за десетокласниците започва в 11 ч. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища. Ангажирани са над 9000 квестори. Включеният учебен материал в изпита е от 8, 9 и 10 клас. Максималният брой точки отново е 100.

 

Изпитът е от 23 задачи:

14 задачи с избираем отговор
6 задачи с кратък свободен отговор
1 задача за редактиране
1 задача с разширен свободен отговор (формулиране на теза или на антитеза)
1 задача за създаване на текст (резюме, заявление или автобиография).


Десетокласниците ще имат 90 минути за работа, а учениците със специални образователни потребности ще имат допълнителни 30 минути. С оценките си десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

 

Оценките от двата изпита ще бъдат публикувани до 28 юни в Единната информационна система за изпити и прием към МОН.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени