Шпионинът в расо Васиан: Само руският патриарх Кирил може да отключи църквата в София

Строго погледнато, тази енория е наша - на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава свещеници там

Шпионинът в расо Васиан Змеев
Шпионинът в расо Васиан Змеев Източник: ВКонтакте

Българските свещеници, назначени от Българския патриарх Неофит в подворието на Руската православна църква (РПЦ) в София, нямат право да служат там - Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови клирици на РПЦ, които да заменят изгонените от българската страна. Това заяви пред ТАСС настоятелят на подворието архимандрит Васиан (Змеев).

 

Припомняме, че ДАНС задължи шпионинът в расо Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и още един сътрудник да напуснат територията на страната в рамките на 24 часа, тъй като пребиваването им в България "представлява заплаха за държавната сигурност".

 

След това Синодът на Българската православна църква (БПЦ) съобщи, че патриарх Неофит е назначил свещенослужители за работа в Руската църква, които "ще се грижат за храма и ще извършват обикновени богослужения". Съобщава се също, че предстоятелят на БПЦ е информирал за това в писмо на патриарх Кирил.

 

"Строго погледнато, тази енория е наша - на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава свещеници там. Не мога да очаквам решения, но доколкото разбирам, вместо мен трябва да бъде назначен друг свещеник. Имаме двама щатни духовници в двора. Двама са екстрадирани и други двама могат да дойдат", каза архимандрит Васиан.

 

"На този етап е така. Ако бъде взето друго решение, вероятно ще бъде обявено, но имам такава информация. < ... > Просто защото всичко се случи много неочаквано, непредсказуемо, то веднага е невъзможно да се намери бързо решение", добавя пред пропагандистката руска агенция Змеев.

 

Помолен да коментира твърденията на българската страна, че местните свещеници ще подкрепят работата на храма, настоятелят на подворието изрази мнение, че в България се дава пожелателно мислене. "Тоест създават някакъв информационен фон и след това казват, че ние не сме съгласни с това. Но всъщност решението се взема от нашата, руската страна", подчерта той.

 

Според него подворието на РПЦ в София вече е затворено и българските свещеници няма да могат да влязат там, защото "там е регистрирана енорията на Руската църква". Както отбеляза архимандрит Васиан, храмът ще бъде отворен едва когато пристигне новият настоятел - клирик на Руската православна църква, назначен от патриарх Кирил.

 

"На този етап е така. Ако бъде взето друго решение, вероятно ще бъде обявено, но имам такава информация. < ... > Просто защото всичко се случи много неочаквано, непредсказуемо, то веднага е невъзможно да се намери бързо решение", добави събеседникът на агенцията. Посолството на Русия е официален собственик на храма и има съответния нотариален акт за това, отбелязва ТАСС.

 

В отдела за външни църковни връзки (ОВЦС) на Московската патриаршия след експулсирането на сътрудниците на подворието заявиха, че българските власти се опитват да подкопаят традиционно приятелските отношения между руската и Българската православни църкви и да настроят един срещу друг братските народи в тези страни.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени