Служебният кабинет одобри близо 330 000 лв. за стипендии на ученици с изявени дарби

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет за 2024 г.

Ученици
Ученици Източник: Zonanews

 Министерският съвет одобри 327 780 лв. за стипендии на ученици с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Със средствата се осигурява финансово стимулиране на 304 ученици от общински образователни институции, на седем на деца от частни училища и на 105 на талантливи ученици от държавни училища. Това съобщи правителствената пресслужба.

 

Подкрепата се осъществява съгласно Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2024 г., която е приета с постановление на Министерския съвет.

 

Финансирането е в резултат на постъпили искания за четвъртото тримесечие на 2023 г. На 43 общини ще бъдат преведени общо 225 585 лв. за изплащане на стипендии на ученици от общински училища. За учениците от седемте частни училища в София, Добрич и Русе се отпускат 4860 лв., а по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за изплащане на стипендии на ученици от държавни училища са преведени 97 335 лв.

 

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет за 2024 г.

Още от "Образование и религия"

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: Даровити български ученици избират България пред университети във Велико

Едни от най-талантливите ни младежи ще получат образование и стаж в областта на информатиката и изкуствения интелект на световно ниво в България и избират да останат тук пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, ТУ Мюнхен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени