Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България, заяви министър Цоков

Фестивалът на науката беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков
Фестивалът на науката беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков Източник: Пресцентър на МОН

Над 12 000 ученици ще посетят Софийския фестивал на науката, където имат възможност да се запознаят отблизо с дейността на учени и изследователи от България и още 10 държави от три континента. Фестивалът беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Сред официалните гости беше и кметът на София Васил Терзиев.

 

"Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България. Днес тук е бъдещето на България", каза министър Цоков.

 

Фестивалът на науката беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков
Фестивалът на науката беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков Източник: Пресцентър на МОН

Той поздрави организаторите на събитието и за акцентите във фестивала, един от които са квантовите компютри – изключително важна тема за съвременната наука, научно-приложна дейност и иновациите.

 

"Вие показвате как науката може да бъде красива, а заедно с това да е достъпна за децата и учениците, което е най-важно", обърна се министър Цоков към организаторите на фестивала от Фондация "Красива наука".

 

Той отбеляза, че в събитието участват както млади, така и утвърдени изследователи от различни университети и научни институти в България. По думите му Министерството на образованието и науката подпомага различни научни проекти и изграждането на научна инфраструктура, за което се заделят средно 100 млн. лева годишно.

 

Софийският фестивал на науката продължава до 12 май. В залите на София Тех Парк дейността си ще представят над 240 учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

Още от "Образование и религия"

Служебното правителство отпуска средства за три храма и за ремонт на пътя до манастира "Св. Вмч. Георги Зограф” в Атон 

За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лв., а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се предоставят 74 000 лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени