Софийският университет се разграничава от прокремълските тези и идеи на Дарина Григорова

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна

Елена Супонина от института на ген. Решетников (РИСИ), Румен Радев и Дарина Григорова
Елена Супонина от института на ген. Решетников (РИСИ), Румен Радев и Дарина Григорова Източник: Via Evrasia

Академичният съвет на СУ "Климент Охридски" излезе с нарочна декларация, в която се разграничава от мракобесното интервю на проф. по история Дарина Григорова, публикувано в проруския сайт Поглед.инфо. В това скандално интервю тя заяви, че  "След денацификацията на Украйна ще последва денацификация на България". 

 

Декларация  на Академичния съвет на Софийския университет

 

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

 

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

 

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

 

СУ Св. Климент Охридски
СУ Св. Климент Охридски Източник: Zonanews

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени