Светият синод избира наместник-председател

Пловдивският митрополит Николай се отказва от участие в тези избори

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Светият синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател, който да управлява Българската православна църква (БПЦ) до избора на нов патриарх. Той ще ръководи временно и Софийска митрополия. Също така трябва да организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до 4 месеца.

 

Този избор се налага, след като българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март на 78-годишна възраст. За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия.

 

Междувременно Пловдивският митрополит Николай се отказва от участие в тези избори. Това става ясно от негово изявление късно снощи, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия.

 

В съобщението се казва: "Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол".

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени