Светият Синод отговори на ГЕРБ за Дионисий: Той не е и не може да бъде изразител на становища на БПЦ

Срещу него е започната и църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки провинения

Румен Радев и Дионисий
Румен Радев и Дионисий Източник: Facebook

На архимандрит Дионосий е наложена забрана за извършване на богослужение и той не може да бъде изразител на становища на БПЦ. Освен това срещу него е започната и църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки провинения. Това се казва в писмо на Светия Синод до ГЕРБ.

 

"Въпреки наложеното му през 2017 г. наказание, архимандрит Дионисий продължава и до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически "проповеди" и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи", се казва в писмото на Светия Синод.

 

Оттам допълват, че всички изказвания, действия и призиви на Дионисий следва да се считат за частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Писмото до ГЕРБ бе изпратено след като по-рано тази седмица партията се обърна с молба БПЦ да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност.

Внасянето на писмото в Светия Синод
Внасянето на писмото в Светия Синод Източник: ПП ГЕРБОще от "Образование и религия"

Честито Възкресение Христово!

Възкресението на Божия син е израз на основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени