Тодоров ден е! Честит празник именици!

Имен ден днес празнуват Тодор, Тодора, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Доротея, Теодор, Теодора

Тодоровден
Тодоровден Източник: Zonanews
Днес е Тодоровден - църковният празник, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Почитането на Св. Тодор (великомъченик Теодор Тирон) е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.
 
Според преданието византийският император Юлиан Отстъпник, знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях, като заповядал да поръсят с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара. Свети Тодор обаче се явил на патриарха и му казал: "Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже храната е поръсена с кръв от идолски жертви. Поръчай на тези, които нямат храна у дома си, да си варят пшеница с мед". Императорът видял, че мярката му няма ефект и заповядал храната да се продава както преди.
 
Тодоров ден-конни надбягвания
Тодоров ден-конни надбягвания Източник: Zonanews

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. На този ден се организират и надбягванията с коне. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.
 
Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.
 
На този ден не се яде целия ден праз лук, за да няма болести по конете. Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват.
 
Преди кушията жените трябва да измият косите си с вода, в която е престояла слама от конските ясли. Миенето става в леген, а когато конете и ездачите тръгнат към кушията, жената плисва водата след тях. Така им пожелава успех, а нейната коса ще стане лъскава и здрава като конската грива. След това вече е забранено да се мият косите, особено след залез слънце. Смята се, че това носи болести.
 
Имен ден днес празнуват Тодор, Тодора, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Доротея, Теодор, Теодора.
 
 
 
 

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България, заяви министър Цоков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени