Ученичка от френската гимназия бе гост на среща между министър Галин Цоков и посланика на Северна Македония

Тя е сред наградените в конкурса на МВнР за есе "Посланик за един ден"

Ученичка от френската гимназия бе гост на среща между министър Галин Цоков и посланика на Северна Македония
Ученичка от френската гимназия бе гост на среща между министър Галин Цоков и посланика на Северна Македония Източник: Пресцентър на МОН

Засилването на сътрудничеството между висши училища и научни организации, както и  включването в приоритетни за ЕС инициативи като европейските университетски алианси. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещата между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Република Северна Македония у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска. В разговора участва и проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.

 

Специален гост в МОН беше Дорина Иванчева, ученичка в 12 "В" клас на 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин". Тя е сред наградените в конкурса на МВнР за есе "Посланик за един ден" и като част от инициативата имаше възможност да участва в дипломатическа среща.

 

По време на разговора бяха коментирани политиките насочени към студентите и докторантите от Северна Македония. Отбелязани бяха и съвместните научни проекти на учени от БАН и Македонската академия на науките и изкуствата, сред които и такива финансирани от фонд "Научни изследвания" на МОН, както и от Рамковата програма "Хоризонт 2020".

 

И двете страни се обединиха около необходимостта от задълбочаване и надграждане на двустранните образователни и научни връзки в рамките на подписаната Програма в областта на образованието и науката между България и Северна Македония за периода 2022-2025 година.

 

В срещата участваха още Пейка Траяновска, съветник на посланик Поповска, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и експерти от МОН.

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени