Украйна продължава да къса с руското наследство - празнува Коледа на 25 декември за пръв път от 106 г.

Украинската православна църква официално се отдели от Руската православна църква заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна

Украински православен храм
Украински православен храм Източник: Pomosna.info

Украинските православни християни празнуват Коледа на днешния ден за първи път от 106 години. Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар, който се използва в Русия. Там църквата чества празника по стар стил - на 7-и януари. Още преди месеци властите в Украйна промениха закона, като основният мотив беше "откъсването от руското наследство".

 

Въпреки продължаващата война, десетки хора късно в неделя излязоха по улиците на Киев, за да запалят свещ и да отбележат Рождество Христово с песни и веселие. В коледно послание, публикувано в неделя вечерта, Зеленски каза, че всички украинци вече са заедно, предаде BBC.

 

Украински православни християни
Украински православни християни Източник: УПЦ

"Всички празнуваме Коледа заедно. На една и съща дата, като едно голямо семейство, като една нация, като една обединена държава". В столицата Киев семейната двойка Леся Шестакова, католичка, и Александър Шестаков, който е православен, празнуват заедно Коледа. Двойката, която до момента е празнувала Коледа два пъти със съответните си родители, присъства на неделната сутрешна служба в католическата катедрала на града.

 

"Най-накрая има ден в Украйна, който съпругът ми и аз можем да прекараме заедно в катедралата и да благодарим на Бог, че сме заедно, живи и в добро здраве", каза Леся пред Ройтерс.

 

Украинската православна църква, новосъздадена независима църква, която проведе първата си служба през 2019 г., също промени коледната си дата на 25 декември. Тя официално се отдели от Руската православна църква заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Хората се помолиха и запалиха свещи в цялата страна в неделя. В западния град Лвов, който е малко пострадал от войната, деца в народни носии пееха коледни песни и участваха в празнични шествия по улиците.

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени